25 jaar Sea King steelt de show

'25 jaar Sea King in de Belgische Luchtmacht', zo heet het boek dat Lambert Derenette uit Sint-Idesbald schreef. De auteur is al vele jaren geboeid door de luchtmacht. Lambert Derenette beschikt over honderden unieke foto's van vliegtuigen en helikopters. Zijn fotoverzameling bracht de uitgeverij Snoeck-Ducaju op het idee om naar aanleiding van de 40ste verjaardag van de Heliflight Koksijde een boek uit te brengen over 25 jaar Sea King. na anderhalf jaar opzoekingswerk ligt het resultaat in de boekhandel. In zijn boek heeft Derenette het onder meer over de opdrachten van de Sea King, het onderhoud, de bemanning en nog veel meer.

Foto's, boeken en modelbouw

Lambert Derenette raakte zo'n 27 jaar geleden geboeid door de luchtmacht. "Ik had toen een oom die beroepsmilitair was bij de 10de Taktische Wing in Kleine Brogel. Hij stelde me voor om, na mijn studies, zelf ook bij de luchtmacht te gaan. Ik kwam terecht bij de Vliegveldverdedigingseenheden (VVE) in Kleine Brogel. Daar kreeg ik de microbe goed te pakken. Het was in de tijd van de Starfighter. Dat was mijn geliefkoosde vliegtuig. Ik herkende het geluid van de Starfighter uit alle andere. Zelfs als het toestel nog een kilometer verwijderd was, kon ik al zeggen dat er een Starfighter aankwam. Zo is die hobby gegroeid. Geleidelijk aan begon ik ook foto's te nemen van de toestellen. Toch zou ik mezelf geen 'spotter' noemen. Een 'spotter' is iemand die op airshows foto's neemt en het nummer van elk toestel noteert. Mij is het niet om de nummers te doen. De compositie van de foto of de details van een vliegtuig spelen voor mij een veel grotere rol. Ik verdiepte mij gaandeweg in de geschiedenis van de toestellen en raakte zo ook geïnteresseerd in de ontstaansgeschiedenis van de luchtmacht. Modelbouw, tijdschriften en boeken over de luchtmacht; ik verzamelde het allemaal", vertelt Lambert.

Koksijdse liefde

Voor de airshow van Koksijde moest elke luchtmachtbasis enkele personeelsleden ter versterking leveren. Zo kwam ook Lambert Derenette in de jaren '70 voor veertien dagen in Koksijde terecht. "Tijdens het uitgaan leerde ik in Kokksijde een meisje kennen. Daarom heb ik mijn aanvraag ingediend voor een overplaatsing naar Koksijde. Hier was er iemand die ik liever zag dan de vliegtuigen. Het is toen eigenlijk heel vlug gegaan, op een week was de zaak beklonken. In Koksijde kon ik aan de slag als magazijnier. Eerst in het eenheidsmaldeel (CMV), daarna in de sportsektie en nog later in de keuken. Toen mijn Koksijdse periode van vijf jaar erop zat, besliste ik om de luchtmacht te verlaten. Anders hadden ze mij weer overgeplaatst en ik wou in Koksijde blijven. De stap naar de burgerij was niet eenvoudig, vooral omdat ik zo'n 280 kilometer van mijn geboortestreek zat. Na enkele jobs kwam ik terecht in de Duinenabdij van Koksijde. Daar werk ik nu nog altijd, al ben ik tot het einde van de restauratie van de Duinenabdij voorlopig onderbedeeld bij de technische dienst van de gemeente", vertelt Lambert. Al die jaren ging hij verder met het verzamelen van allerhande informatie over de luchtmacht. "Ik legde een archief aan met krantenknipsels over de Belgische Luchtmacht. Dat archief is intussen heel uitgebreid. Omdat ook andere mensen er iets zouden aan hebben maakte ik een bibliografie op. Daarvoor volgde ik speciaal een cursus als bibliotheekassistent. Spijtig genoeg kwam ik een half puntje tekort om mijn akte van bekwaamheid te behalen, maar de kennis die er op deed is mij toch al heel goed van pas gekomen. Binnenkort komt een tweede deel uit van die bibliografie. Ze kan geconsulteerd worden in de bibliotheken".

Alles over de Sea King

Het lijkt redelijk vanzelfsprekend dat eens Lambert Derenette in Koksijde zat, hij ook geïnteresseerd raakte in de Sea King-helikopter. "Ik zat op de basis, het was dicht bij de deur. Bovendien kende ik enkele piloten uit Kleine Brogel die ook naar Koksijde waren gemuteerd. Zo is dat geëvolueerd". Het boek '25 jaar Sea King in de Belgische Luchtmacht' gaat niet specifiek over de Koksijdse luchtmachtbasis, noch over het 40ste Smaldeel. "Het is een boek enkel en alleen over de Sea King. De Luchtmacht beschikt al 25 jaar over deze helikopters en dat wilden we met dit boek even in de verf zetten. In het boek verneemt de lezer onder meer hoe de aankoop van de Sea Kings gebeurde. Er is een hoofdstuk over de bemanning: wie doet wat, welke opleiding hebben de bemanningsleden, ... De Sea King wordt technisch beschreven en ook aan het onderhoud is er aandacht besteed. Een groot stuk van het boek wordt ingenomen door een overzicht van alle opdrachten die het 40ste Smaldeel met de Sea King uitvoerde. Tot in mei ging het over meer dan 1.800 tussenkomsten. Er werden intussen al zo'n 1.000 mensen gered. Dit hoofdtsuk is de hoofdbrok van het boek". 25 jaar Sea King in de Belgische Luchtmacht telt zo'n 200 bladzijden, 205 foto's - waarvan Lambert de meeste zelf heeft genomen - 10 tekeningen en 50 grafieken". Alle gegevens hebben we nog eens grafisch weergegeven", legt de auteur uit. Uiteindelijk heeft Lambert Derenette meer dan anderhalf jaar aan zijn boek gewerkt. "Het boek is uitgegeven door de uitgeverij Snoeck-Ducaju. Het is de eerste maal dat zij zo'n semi-technisch boek uitgeven. Toen mijn werk er op zat, was ik heel benieuwd wat zij er van zouden maken. het is even heel erg spannend geweest, maar toen ik het eerste exemplaar onder ogen kreeg, had ik kippenvel. Het was exact zoals ik het mij had voorgesteld, maar dan stukken beter", lacht de schrijver. Intussen zit Lambert niet stil. Naar aanleiding van 30 jaar Alouette heeft hij voor de Marine in Koksijde een website gemaakt. En momenteel legt Lambert de laatste hand aan een iconografie over de zalige-Idesbald. "In dat werk beschrijf ik alle afbeeldingen die ik van de zalige Sint-idesbald kon vinden. Dat werk is nu voor 90 procent klaar".

Ilse Snick

verschenen in Ticket, derde jaargang, editie Noord, Nr. 23 - zomer 2001